Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρατήρια Καυσίμων: Δημοσιεύθηκε η απόφαση για τις ΠΠΔ

12/09/2013

ΝομοθεσίαΕκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τον Καθορισμό Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για τις δραστηριότητες της κατηγορίας Β της 11ης Ομάδας «Σταθμοί ανεφοδιασμού οχημάτων με αέρια ή υγρά καύσιμα» που ανήκουν στην υποομάδα «μεταφορά – διακίνηση καυσίμων και χημικών ουσιών». Ακολουθεί μία σύνοψη των σημαντικότερων σημείων της. Σε επόμενο άρθρο μας θα εστιάσουμε στη διαχείριση των αποβλήτων των δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στην παρούσα Απόφαση.

1. Πεδίο Εφαρμογής

Η Απόφαση ισχύει για όλους τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων με αέρια ή υγρά καύσιμα. Σημειώνεται ότι συμπεριλαμβάνονται και τα λιπαντήρια ή/και πλυντήρια που λειτουργούν μαζί με τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ενιαία άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Στην Απόφαση δεν περιλαμβάνονται άλλα έργα ή δραστηριότητες της κατηγορίας Β της ΚΥΑ 1958/2012 που απαιτούνται για την κατασκευή ή/και την λειτουργία των σταθμών ανεφοδιασμού.

2. Αρμόδια Υπηρεσία

Αρμόδια υπηρεσία για την υπαγωγή σε ΠΠΔ είναι η αντίστοιχη Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών (η οποία χορηγεί και την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας) της Περιφερειακής Ενότητας εντός των ορίων της οποίας προβλέπεται να εγκατασταθεί το έργο. Εξαιρούνται οι σταθμοί που εγκαθίστανται εντός Κρατικών Αερολιμένων. Στην περίπτωση αυτή αρμόδια υπηρεσία είναι η ΥΠΑ.

3. Διαδικασία Υπαγωγής

Σε περίπτωση νέων σταθμών η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ (Παράρτημα Α της Απόφασης) υποβάλλεται μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας και λειτουργίας.

Η αρμόδια υπηρεσία συμπληρώνει τον κατάλογο των εφαρμοζόμενων ΠΠΔ (βλ. Παράρτημα Β της Απόφασης), που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας. Εφόσον προσαρτώνται στην άδεια ίδρυσης, ενσωματώνονται στη συνέχεια και στην άδειας λειτουργίας χωρίς να απαιτείται η εκ νέου δήλωση υπαγωγής.

Η δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ επέχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης του φορέα της δραστηριότητας. Σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως, ο φορέας υπόκειται στις κυρώσεις των κείμενων διατάξεων.

4. Δικαιολογητικά

Η δήλωση υπαγωγής θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα ακόλουθα, κατά περίπτωση, δικαιολογητικά:

  1. Για νέες δραστηριότητες, εκτός σχεδίου πόλεων και εκτός ορίων οικισμών:
    1. Εφόσον η περιοχή εγκατάστασης της δραστηριότητας εμπίπτει στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000, οπότε ακολουθείται η διαδικασίας της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, κατατίθεται και η σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη με τυχόν πρόσθετους όρους στις ΠΠΔ.
    2. Οι σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, εφόσον το γήπεδο εγκατάστασης βρίσκεται σε περιοχή που εμπίπτει στις διατάξεις το Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομίας».
  2. Για υφιστάμενες δραστηριότητες για τις οποίες εκδόθηκε Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αντίγραφο της ΑΕΠΟ μαζί με τυχόν αποφάσεις ανανέωσης ή τροποποίησής της.

5. Χρονική Διάρκεια Ισχύος

Η υπαγωγή σε ΠΠΔ έχει τη χρονική διάρκεια της άδειας ίδρυση ή λειτουργίας. Σε περίπτωση μεταβολής των εγκαταστάσεων και εφόσον αυτή εξακολουθεί να υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, ο φορέας υποχρεούται σε νέα δήλωση υπαγωγής σε ΠΠΔ.

6. Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις

Στο Παράρτημα Γ της Υπουργικής Απόφασης περιλαμβάνονται οι ΠΠΔ που εφαρμόζονται κατ’ ελάχιστο στα έργα και δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της (βλ. §1). Επιπλέον ισχύουν οι κατά περίπτωση ΠΠΔ (βλ. §4).

Ο φορέας της δραστηριότητας υποχρεούται να τηρεί τις ΠΠΔ τόσο κατά τη φάση της κατασκευής όσο και της λειτουργίας.

Ο φορέας της δραστηριότητας φέρει ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των ΠΠΔ, ανεξαρτήτως των ευθυνών που τυχόν φέρουν τρίτοι (π.χ. κατασκευαστές).

Σε περίπτωση που ο σταθμός ανεφοδιασμού διαθέτει πλυντήριο, αυτό θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλα διαστασιολογημένο σύστημα συλλογής και επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων που προέρχονται από το πλύσιμο των οχημάτων, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο ελαιολασποσυλλέκτη.

7. Μεταβατικές Διατάξεις

Σε περίπτωση που οι φάκελοι περιβαλλοντικής έκθεσης, καθώς και οι αντίστοιχοι φάκελοι για ανανέωση ή τροποποίηση των ΑΕΠΟ, έχουν υποβληθεί πριν την ισχύ της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, ο φορές της δραστηριότητας μπορεί να ζητήσει την υπαγωγή του σε ΠΠΔ, αλλιώς συνεχίζονται οι διαδικασίες για την έκδοση ΑΕΠΟ, με το προ-ισχύον καθεστώς.

Μοιραστείτε το άρθρο αν νομίζετε πως είναι ενδιαφέρον για κάποιον φίλος σας. Παρακάτω, μπορείτε να σχολιάστε ή ρωτήστε μας αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις για το θέμα.

No comments yet

Σχολιάστε