Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οχλήσεις από Βιολογικούς Καθαρισμούς: Πως να τις αποφύγετε

06/03/2013

Κατά τη λειτουργία των συστημάτων βιολογικών καθαρισμών είναι δυνατόν να συναντήσουμε τις εξής οχλήσεις:

  • Οσμές

  • Θόρυβος

  • Έκλυση αερολυμάτων

  • Κατάλοιπα απόσμησης

  • Αισθητική

Οι οχλήσεις αυτές προκαλούν αρνητικές επιδράσεις στην ποιότητα ζωής μας, στο εργασιακό/επαγγελματικό μας περιβάλλον, αλλά και στην επιχείρησή μας. Για παράδειγμα, οι οσμές και ο θόρυβος όχι μόνο προκαλούν οχλήσεις σε ανθρώπινο επίπεδο, αλλά σε μία τουριστική μονάδα (ξενοδοχείο, camping κλπ), δημιουργούν μία αρνητική εικόνα στους πελάτες και τελικά αποτελούν πηγή δυσφήμισης.

Η πρόληψη και η ελαχιστοποίηση των οχλήσεων είναι δυνατή. Υπάρχουν συστήματα από τα οποία δεν προκαλούνται αυτές οι αρνητικές επιδράσεις.

ΟΧΛΗΣΕΙΣ

Σύστημα βιολογικού καθαρισμού τοποθετημένο κάτω από το μπαλκόνι

Κατά τη διαδικασία επιλογής ενός συστήματος είναι πολύ χρήσιμο να επισκεφτούμε μία μονάδα βιολογικού καθαρισμού σε λειτουργία, ή να επικοινωνήσουμε με το χρήστη αυτής της μονάδας για να μας ενημερώσει για το αν και τι είδους οχλήσεις προκαλούνται από το συγκεκριμένο σύστημα.

Επισκεφτείτε τη σελίδα μας για μία

προσφορά για σύστημα βιολογικού καθαρισμού.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αν το προτεινόμενο σύστημα έχει κλειστές ή ανοικτές δεξαμενές. Ένα σύστημα βιολογικού καθαρισμού με κλειστές δεξαμενές σημαίνει ότι:

  • Δεν εκπέμπονται αερολύματα και άρα δεν προσελκύονται έντομα.

  • Ελαχιστοποιούνται οι οσμές.

  • Μειώνεται η οπτική όχληση.

Στο σημείο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι όσο λιγότερες είναι οι ανάγκες για συντήρηση και επισκευές τόσο μειώνονται οι φορές που θα απαιτηθεί να ανοιχτούν οι δεξαμενές, και άρα ελαχιστοποιείται, περαιτέρω, η εκπομπή οσμών.

Ο θόρυβος προκαλείται από τον χρησιμοποιούμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Επομένως, θα πρέπει να εξετάζουμε κατά πόσο αυτός ο εξοπλισμός:

  • Είναι έγκλειστος (π.χ. σε ένα οικίσκο) ή εγκιβωτισμένος.

  • Είναι εγκατεστημένος υποβρύχια ή επιφανειακά.

  • Είναι μεγάλης ισχύος και αποτελείται από πολλαπλά στοιχεία.

  • Χρησιμοποιείται με μεγάλη ένταση. Όσο λιγότερος είναι ο εξοπλισμός και όσο μικρότερα είναι τα χρονικά διαστήματα ανά ημέρα κατά τα οποία χρησιμοποιείται, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες δημιουργίας ενοχλητικού θορύβου.

Σημαντικό στοιχείο, αποτελεί και η ύπαρξη συστήματος τηλεμετρίας. Το σύστημα αυτό βοηθά στο συνεχή έλεγχο και παρακολούθηση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού και τελικά στην έγκαιρη προειδοποίηση για όποια βλάβη. Αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος ελαχιστοποίησης πρόκλησης οχλήσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε και όταν ζητάμε μικρότερης δυναμικότητας σύστημα από αυτό που μας προτείνουν οι ειδικοί προκειμένου να μειώσουμε το αρχικό κόστος. Συνήθως, αυτό συνεπάγεται μειωμένη απόδοση καθαρισμού και συχνή εμφάνιση αστοχιών, με συνέπεια και τη συχνότερη εμφάνιση οσμών.

ΟΣΜΕΣ-ΟΧΛΗΣΕΙΣ- ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Σύστημα βιολογικού καθαρισμού μπροστά από την είσοδο τουριστικής κατοικίας (βίλα)

Όσο αφορά την οπτική όχληση (αισθητική), αν και με μία πρώτη ματιά, δε φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο και κριτήριο επιλογής βιολογικού καθαρισμού, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη αφού το σύστημα θα είναι εγκατεστημένο για πολλά χρόνια. Η εγκατάσταση, κυρίως των δεξαμενών, υπογείως, καθώς και η χρήση απαλών χρωμάτων στα μέρη του συστήματος που βρίσκονται υπέργεια, εξασφαλίζουν το επιθυμητό αισθητικό επίπεδο.

Τα κατάλοιπα απόσμησης μπορεί να είναι είτε υγρά απόβλητα, είτε χημικά που μπορεί να χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό. Συστήματα με φυσικό αερισμό και φίλτρα compost, αποτελούν λύσεις απόσμησης χωρίς κατάλοιπα.

Επισκεφτείτε τo site μας για συστήματα βιολογικού καθαρισμού με επεξεργασμένα λύματα που τηρούν τις νομοθετικές προδιαγραφές ακόμα και για απεριόριστη άρδευση (http://envima.gr/el/products/wastewater).

Αν πιστεύετε ότι το παρόν άρθρο είναι ενδιαφέρον μπορείτε να το μοιραστείτε με τους φίλους και συνεργάτες σας χρησιμοποιώντας ένα από τα παρακάτω κουμπιά.

No comments yet

Σχολιάστε